Όπως σας είχαμε ενημερώσει, η καθηγήτρια ιστορίας της αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας κα Δώρα Μονιούδη–Γαβαλά είχε καταθέσει τον περασμένο Σεπτέμβριου στο 9ο διεπιστημονικό συνέδριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τίτλο «Όραμα, σχεδιασμός και πολιτικές για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη ορεινών και απομονωμένων περιοχών» μία εισήγηση, που βασίζονταν στην πρόταση των Φίλων Μονοπατιών Χίου, για τη δημιουργία μιας ενιαίας πεζοπορικής διαδρομής από το Λιθί μέχρι τα Αγιάσματα.
Στα πρακτικά του Συνεδρίου, όπως αυτά ανακοινώθηκαν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, περιλαμβάνουν την εισήγηση της κας Μονιούδη-Γαβαλά. Ακολουθεί η Περίληψη του κειμένου της κας Μονιούδη – Γαβαλά και εδώ, ολόκληρη η εισήγηση της χιώτισσας καθηγήτριας.
Περίληψη
Στην κεντρική και στη βόρεια Χίο διασώζεται σε καλή κατάσταση ένα εκτεταμένο δίκτυο παλαιών μονοπατιών, το οποίο μπορεί να αποτελέσει μετά από παρεμβάσεις δασοτεχνικών έργων μια ενιαία πεζοπορική διαδρομή. Η ενιαία διαδρομή εντοπίστηκε και προτάθηκε προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου από τον Σύλλογο «Φίλοι Μονοπατιών Χίου». Η διαδρομή έχει μήκος 94 χιλιομέτρων περίπου, ξεκινά από το νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και καταλήγει στο βορειοδυτικό, διασχίζοντας περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προσεγγίζοντας σημεία ιστορικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Έχει ήδη κατατεθεί πρόταση από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου προς την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την υλοποίηση της Πράξης. Στα πλαίσια της εισήγησης παρουσιάζονται τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που βρίσκονται στα όρια της ενιαίας πεζοπορικής διαδρομής. Σε αυτά περιλαμβάνονται παραδοσιακοί οικισμοί και μνημεία: μοναστήρια, εκκλησίες, κάστρα, πύργοι, βίγλες, μύλοι, προβιομηχανικά συγκροτήματα κ.ά., τα οποία ανήκουν σε ιστορικές περιόδους από τη βυζαντινή μέχρι τον μεσοπόλεμο. Το προτεινόμενο έργο θα δημιουργήσει μια ενδιαφέρουσα πολιτιστική διαδρομή, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προσέλκυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.